Zonovergoten Dag van de Chemie trekt 20.000 bezoekers

 

Wat was het een mooi weekend! Net als bij de voorgaande editie in 2015 wisten tijdens de Dag van de Chemie op 6 oktober velen de weg te vinden naar een van de 69 chemie-deelnemers op 23 locaties door heel Nederland. Vicky Hendriks, VNCI: “Fantastisch om te zien dat de deelnemende bedrijven alles uit de kast haalden om familie van medewerkers, omwonenden, kinderen en andere geïnteresseerden te vertellen over de organisatie en producten die ze maken. Vooral de trots die te zien was bij de organisatieteams van de diverse deelnemers was erg mooi”.

 

Chemie Park Delfzijl was een van de locaties waar chemiebedrijven hun deuren openden voor het publiek om te laten zien hoe de chemie op een verantwoorde wijze bijdraagt aan producten die het leven beter, makkelijker en gezonder maken. Bij poort 3 stond een grote tent waar onder meer de AkzoNobel-bedrijven (MEB, MCA, Zout, Delesto en joint venture Delamine), Teijin Aramid, BioMCN en Lubrizol zich presenteerden. Kinderen konden er proefjes doen dingen en er waren rondleidingen per bus over het park.

Chemelot in Geleen trok zo’n 2500 bezoekers. Er was een site-tour langs de fabrieken en in de speciale kids-bus werd het Chemelot-verhaal op een toegankelijke manier verteld. Tijdens de masterclass ‘de Wereld van Geuren’ van Tanja Deurloo, chemicus en parfum designer, kwam de rol van geur in het dagelijks leven en de relatie met chemie aan bod.

Deelnemer Niacet in Tiel trok ruim 780 bezoekers. Hier kon je zien hoe je verschillende zouten maakt en hoe dit bijdraagt aan voedselveiligheid.

Huntsman Holland in Rotterdam was een van de deelnemende bedrijven die ruim 700  bezoekers mocht verwelkomen. Hier konden kinderen slijm en stuiterballen maken en konden bezoekers zien welke eindproducten met de halffabricaten zoal worden gemaakt.

Carbogen Amcis in Veenendaal was een van de bedrijven die bezocht werden door VNCI-voorzitter Bernard Wientjes, naast Corbion en BASF De Meern. Bezoekers konden er proefjes doen in het laboratorium en rondleidingen volgen in de productiefaciliteiten. Ook was er een escaperoom en kon er geabseild worden. Zoals bij veel deelnemende bedrijven was ook hier informatie beschikbaar over hoe je een carrière in de chemie kunt beginnen. Met deze landelijke open dag hopen we natuurlijk het jonge publiek enthousiast te maken voor een  toekomst in de chemie.

 

Bekijk de foto’s hier!